Zoo Zagreb

Zoološki vrt grada Zagreba nalazi se u preko 200 godina starom parku Maksimiru, gotovo u središtu grada. Zbog toga je omiljeno mjesto za opuštanje i razonodu. U njemu posjetitelji mogu vidjeti brojne vrste životinja – sisavaca, ptica, gmazova, vodozemaca, riba i beskralješnjaka, sa gotovo svih kontinenata. Također, zoo-vrt sudjeluje u mnogim programima zaštite ugroženih vrsta, nudi posjetiteljima različite obrazovne programe, organizira događanja i pruža svima brojne informacije o životinjama i samoj prirodi.

Zoo Zagreb u brojkama
Površina: 7 ha (zajedno sa jezerom, a 5.5 ha je površina kopnenog dijela)
Broj vrsta: 275
Broj jedinki: 2225
Broj zaposlenih: 74

Statut Zoološkog vrta grada Zagreba

Zoološki vrt grada Zagreba član je slijedećih međunarodnih organizacija i udruženja:
EAZA – EUROPEAN ASSOCIATION OF ZOOS AND AQUARIA (Europsko udruženje zooloških vrtova i akvarija)
– od 1997. godine
WAZA – WORLD ASSOCIATION OF ZOOS AND AQUARIUMS (Svjetsko udruženje zooloških vrtova i akvarija)
– od 2001. godine
ISIS – INTERNATIONAL SPECIES INFORMATION SYSTEM (Međunarodni informacijski sustav o životinjama u zatočeništvu)
IZE – INTERNATIONAL ZOO EDUCATORS ASSOCIATION (Međunarodno udruženje zoo edukatora)
ISO – INTERNATIONAL ORGANIZATION FOR STANDARDIZATION (Međunarodna
organizacija za standarde)

 

Zoološki vrt grada Zagreba sudjeluje u Europskom programu za uzgoj ugroženih vrsta životinja (EEP – European Endangered Species Programmes) sa slijedećim vrstama:
01. GRIVASTI VUK (Chrysocyon brachyurus)
02. SABLJOROGI ORIKS (Oryx dammah)
03. ČUPAVOUHI LEMUR (Varecia variegata variegata)
04. CRVENI PANDA (Ailurus fulgens)
05. KULAN – TURKMENSKI DIVLJI MAGARAC (Equus hemionus kulan)
06. KINESKI LEOPARD (Panthera pardus japonensis)
07. ADAKS (Addax nasomaculatus)
08. PATULJASTI VODENKONJ (Hexaprotodon liberiensis)
09. CARSKI TAMARIN (Saguinus imperator)
10. GEPARD (Acinonyx jubatus)
11. JUŽNOAMERIČKI NIZINSKI TAPIR (Tapirus terrestris)
12. DIANA ZAMORAC (Cercopithecus diana)
13. EUROPSKI BIZON (Bison bonasus)
14. MOLUČKI KAKADU (Cacatua moluccensis)
15. BALIJSKI ČVORAK (Leucopsar rothschildi)
16. MONGOLSKI ŽDRAL (Grus vipio)

 

Povijest Zoološkog vrta grada Zagreba
Smješten u Parku Maksimir pod krošnjama stoljetnih hrastova Zoološki vrt grada Zagreba imao je skromni početak sa samo tri lisice i tri šumske sove. Osnovao ga je Mijo pl. Filipović, a otvoren je 27. lipnja 1925. godine na prostoru Labuđeg otoka, današnjeg Prvog otoka na Prvom jezeru. Zahvaljujući imućnim građanima i njihovim donacijama do 1926. tu je živjelo 320 životinja, pa je Vrt proširen i na kopneni dio. Od tada se Vrt prostire na 7 hektara. Godine 1971. Zoološki vrt grada Zagreba imao je 159 vrsta životinja i 609 jedinki, a 1989. godine 129 vrsta i 601 jedinku. Obnova i osuvremenjivanje započeli su 1990. godine, a traju i dan danas.Od samog početka Zoo vrt ili vrtić, kako su ga tada zvali, bio je zanimljiv arhitektima i kiparima. Već do 1931. izgrađeni su mnogi objekti koji se s vremenom svrstavaju u vrijednu povijesnu i kulturnu baštinu. Lavlji most sa četiri kamena lava i danas spada među najprepoznatljivija mjesta u Vrtu. Na samom ulazu stoji jedan od najstarijih objekata u Vrtu – kula. Nekada je bila nastamba za zvijeri, no ubrzo je postala neprihvatljiva za smještaj životinja. Danas, svima koji ju posjete, pruža nezaboravan doživljaj. Neki od ostalih zaštićenih objekata koje svakako treba izdvojiti, su veličanstveni Egipćani, kipovi visoki 5 metara, i Napuljski ribar, kip čovjeka koji peca uz obalu jezera. Povijest Zoološkog vrta iz drugačije perspektive nego sa šetnice, najljepše dožive posjetitelji koji čamcima zaplove Prvim jezerom.

 

Novo lice Zoološkog vrta grada Zagreba

Smješten gotovo u samom središtu grada, Zoološki je vrt grada Zagreba Zagrepčanima i njihovim gostima omiljeno mjesto za opuštanje i zabavu.

Na adresi Maksimirski perivoj bb danas stanuje čak 298 životinjskih vrsta koje ukupno broje 3558 jedinki. 79 je vrsta gmazovima, 74 vrste ptica, 72 vrste sisavaca, 16 vrsta vodozemaca, 35 vrsta riba i 22 vrste beskralježnjaka. Dakako, najveći broj jedinki, njih oko 2000 pripada upravo beskralježnjacima.

U Zoološkom se vrtu mogu vidjeti životinje sa svih kontinenata osim s Antarktika. Po broju vrsta najzastupljeniji su gmazovi, ali brojčano, ako izuzmemo beskralježnjake, najviše ima jedinki sisavaca.

Godine 1990. započela je temeljita obnova Vrta koja traje i danas.

Naime, glavna je uloga suvremenih zooloških vrtova briga za dobrobit životinja. Zato se kontinuirano radi na obnovi starih i izgradnji novih nastambi za životinje. Tijekom godina brojne su životinje smještene u nove, ljepše i kvalitetnije nastambe. Uz nove nastambe za kajmane i krokodile trenutačno se dovršava i nastamba za lavove i kopje. Riječ je o kompleksu nastambi kojim dominiraju vanjska nastamba za lavove i paviljon u obliku stjenovitog brda – kopje. Kopje (od afrikanske riječi koppie što znači vrh) su „otoci“ granitnih stijena usred savana – afričkih travnjaka.

U planu je izgradnja i novog ulaza u Zoološki vrt. Taj će ulaz posjetiteljima omogućiti brži ulazak, posebice vikendom kada se pred starim ulazom znaju stvarati gužve, te lakši pristup informacijama i sadržajima Vrta. Izgradnjom novog ulaza preuredit će se i dio Prvog otoka, pa će nastambu dobiti i dalmatinski pelikani kojih više nažalost u Hrvatskoj nema u njihovim prirodnim staništima.

Planira se i gradnja nove nastambe za europske smeđe medvjede, a posebno je zanimljiva i nova nastamba za madagaskarske životinje. S njom je povezana nova suvenirnica koja će izgledati poput malog madagaskarskog sela. Iz nje će se moći promatrati lemuri u vanjskoj nastambi. U unutarnjoj će se pak nastambi nalaziti madagaskarske kornjače te neke vrste gmazova, vodozemaca i beskralješnjaka.

Bliski susret s domaćim životinjama najmlađi posjetitelji mogu ostvariti u Dječjem Zoo vrtu koji se ove godine otvorio u blizini paviljona s majmunima. Zahvaljujući Dječjem Zoo vrtu djeca mogu sudjelovati u hranjenju te čišćenju i maženju kozlića, kunića i peradi.

Zoološki vrt  u Zagrebu, kao i drugi moderni europski vrtovi, imaju ulogu podučavati posjetitelje. Iz tog se razloga organiziraju mnogobrojni edukativni obilasci i događaji.

Upravo je edukacija, uz zaštitu životinja, znanstveno – istraživački rad i rekreaciju, jedna od osnovnih djelatnosti modernih zooloških vrtova. Zoološki vrtovi mogu inspirirati posjetitelje i potaknuti ih da razumiju životinje i probleme s kojima se suočavaju u prirodi.

Također im pružaju mogućnost učenja o životinjama i prirodi kroz stjecanje vrijednih iskustava iz prve ruke.

Cilj edukacije posjetitelja u zoološkim vrtovima je podizanje razine njihove svijesti o potrebi očuvanja životinjskih vrsta i same prirode, te obogaćivanje njihovog znanja. Zbog iznimne važnosti edukacije, u Vrtu je sagrađen i Edukacijski centar koji učenicima nudi niz obrazovnih programa. Ove je godine na 88. rođendan Zoološkog vrta grada Zagreba Edukacijski centar proslavio 10 godina postojanja. U tom je razdoblju u njegovim edukativnim programima sudjelovalo 84.000 posjetitelja Vrta.

Među najznačajnijima i najposjećenijima su programi za vrtićke i školske grupe izrađeni kako bi sudionicima osigurali učenje kako nastavnog, tako i izbornog te gradiva s ekološkim temama nekonvencionalnim pristupom s mnogo praktičnog rada u neposrednom kontaktu sa živim životinjama.

Kontakt sa životinjama i preparatima kao što su rogovi, zmijske košuljice i slonovi zubi djeci omogućuju učenje u dobroj atmosferi te razvijaju njihovu svijest o zaštiti okoliša. Programi su u potpunosti usklađeni s Nastavnim planom i programom te s Nacionalnim okvirnim kurikulumom.

Kako bi se i odrasli građani mogli dodatno uključiti u rad Vrta, osmišljen je poseban program volontiranja. Program obuhvaća četiri područja – životinje, biljke, edukaciju i zoo podršku. Da je riječ o iznimno atraktivnom i kvalitetnom programu, potvrđuje broj građana zainteresiranih za volontiranje. Samo u prva dva mjeseca za volontiranje se prijavilo više od 200 građana, a u rad Vrta uključeno je njih 50. Pod vodstvom zaposlenika Vrta volonteri svojom stručnošću i sposobnostima doprinose napretku i razvoju jednog od najljepših zooloških vrtova u središnjoj Europi. Sve to prati, citirajmo slogan programa, životinjski dobar osjećaj.