Najčešće ljetne bolesti za ljubimce

1. Toplinski udar kod pasa i mačaka

Ubrzano disanje s jezikom ispruženim ‘do poda’ prvi je znak da se vaš ljubimac počeo pregrijavati. Razloga za paniku nema, ali treba bit oprezan. Toplinski udar možete spriječiti sklanjanjem psa sa sunca.

Ne forsirajte bacanje loptice do iznemoglosti, već igru i boravak na plaži za pse prakticirajte rano ujutro ili predvečer. Ljubimcima tijekom dana nekoliko puta promijenite vodu, a ako ste u mogućnosti i oni to vole možete ih istuširati.

Voda ne bi smjela bit prehladna jer pas može doživjeti šok. Simptomi toplinskog udara su povišena temperatura, ubrzano disanje, opća slabost, povraćanje i krvava stolica.

Dođe li do toplinskog udara psa ili mačku ohladite masiranjem područja oko glave, nogu i trbuha i to ledom zamotanim u ručnik. Ne uspijete li smiriti simptome toplinskog udara posjetite veterinara.

 

2. Kućni ljubimci i sunčanica

Sunčanica kod pasa i mačaka javlja se također zbog pretjeranog izlaganja suncu. Simptomi sunčanice kod pasa i mačaka slični su simptomima toplinskog udara. Sprečava se na identičan način.

 

3. Solarni dermatitis

Solarni dermatitis je upala kože do koje dolazi zbog izlaganja ljubimaca suncu, pogotovo dijelova tijela koji su slabije zaštićeni dlakom (njuška i vrhovi ušiju). Životinje svijetle boje ugroženije su od onih tamne boje. Početni simptom je crvenilo kože, a ako se solarni dermatitis ne lliječidoći će do padanja dlake i stvaranja krasti.

Moguće je čak pojavljivanje karcinoma kože. Sve navedeno spriječit ćete ako ljubimca ne izlažete suncu. Ako baš morate psa namažite kremom za sunčanje ( za djecu).

 

4. Krpelji i piroplazmoza

Simptomi zaraženosti krpeljom

Krpelji prenose mnoge zarazne bolesti na životinje poput piroplazmoze, erlihioze i borelioze. Babezioza (piroplazmoza) najteža je i najčešća na našim prostorima. Napada i razara eritrocite te može završiti fatalno. Prvi su simptomi gubitak apetita, malaksalost, povišena temperatura, ubrzano disanje, tamni urin, a poslije anemija i žutica. Simptomi se vide ubrzo nakon uboda krpelja, no inkubacija može trajati i do tri tjedna, pa se što prije javite veterinaru. 

Preventiva je cjepivo, ali ništa ne pruža 100-postotnu zaštitu

Pse je moguće cijepiti protiv babezioze, čime se vjerojatnost oboljenja smanjuje, ali ne uklanja u potpunosti, pa se uz cijepljenje preporučuje životinju zaštititi nekim od  zaštitnih sredstava koja se nude na tržištu, a koja štite protiv krpelja.

To mogu biti ampulice (Frontline, Advantix, Fypryst), sprejevi (Frontline) ili zaštitne ogrlice (Kiltix, Scalibor). Niti jedno od nabrojenih sredstava ne pruža 100-postotnu zaštitu, stoga nakon šetnje uvijek treba pregledati životinju. Na taj način moći ćete ukloniti tek prihvaćene krpelje ili krpelje koji se još nisu “zakačili” na vašeg ljubimca. Također, nakon svake šetnje treba pregledati i ljubimca i ukućane jer krpelji prenose i za ljude opasne meningoencafalitis te lajmsku boreliozu.

Uočavanje krpelja na psu

Ljubimca bi trebalo pregledati nakon svake šetnje i provjeriti ima li krpelje po sebi koji se još nisu prihvatili i skinuti ih sa životinje. Dosta koristan je gusti češalj na kojem ostaju mali ne prihvaćeni krpelji.

Kako ukloniti krpelja i zaštititi ljubimce?

Krpelji se uklanjaju pincetom ili posebnom hvataljkom rotirajući ga u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, no ne smiju se premazivati uljima i alkoholom. Krpelj će, ako je zaražen, ispustiti infekt i izazvati bolest. Ako pri vađenju krpelja ostane glavica, obratite se veterinaru. Preporučuje se redovito stavljanje zaštitnih sredstava, tj. svaka 3-4 tjedna i redovito pregledavanje nakon svake šetnje.

Po pitanju zaštite štenaca od krpelja, štene se može zaštiti tako da se pošprica frontline sprejom na 2-3 mjesta na leđima. Nije preporučljivo da štenad ide van u prirodu dok se ne obave višekratna cijepljenja protiv virusnih zaraznih bolesti. Krpelji ne bi trebali biti problem.

I mace treba zaštititi

Za mačke su registrirana sredstva protiv krpelja i buha: frontline (ampulice, spray) i fypryst ampulice. Djelovanje se sastoji u ubijanju krpelja prije nego što ispuste u macu uzročnike zaraznih bolesti tako da je moguće naći prihvaćene sasušene krpelje na maci. Nemaju odbojni – repelentni učinak.

5. Papatači i lišmanioza

Papatači su poput krpelja opasne krvopije koje vašim ljubimcima mogu uzrokovati mnoge probleme. Kako se zaštititi od papatača?

Papatači (poznati kao komarci ne vidi) odnosno lišmanioza (kod ljudi poznata kao dum-dum groznica) tj. bolest koju prenose, opasna je za kućne ljubimce, ali i ljude.

Prevencijom protiv zaraze

Poput krpelja i papatači su žive napasti koje obožavaju krv, pogotovo pseću, ali vrlo rado će se pogostiti i ljudskom krvlju i u nju ispustiti parazita koji izaziva lišmaniozu. Budući da su veliki do tri milimetra i kreću se uglavnom noću teško ih je uočiti. Lišmanioza, poznata kao dum-dum groznica, odnosno parazit koji je uzrokuje, napada obrambene stanice te je bolest opasna za cijeli organizam.

Kako se zaštititi od papatača? 

Djelujte preventivno! Apartmane i vikendice na moru treba temeljito očistiti i dezinsekticirati. Sve prostorije našpricati sredstvima protiv komaraca, a dodatno se štititi repelentima koji mirisima tjeraju komarce. U Hrvatskoj su najpopularnije spirale i tablete protiv komaraca koje treba koristiti za vrijeme večernjeg odmora i spavanja. Obavezno pročitajte uputstva za upotrebu i provjerite kako ta sredstva djeluju na kućne ljubimce.

Ne postoji cjepivo za pse protiv lišmanioze

Budući da ne postoji cjepivo protiv lišmanioze ovu bolest nije moguće izliječiti, već samo zaliječiti. U borbi protiv papatača koriste se ista sredstva kao i u borbi protiv krpelja

6. Kupanje psa u moru

Većina pasa obožava kupanje u moru i ne trebate im ga braniti. Ako se pas ne češće i na koži nema oštećenja nakon kupanja ga ne treba ispirati od soli. Dovoljno ga je samo iščetkati. Ne odnosi se to na kupanje u marinama i dijelovima gdje u moru ima ulja od brodskih motora.

Znate li da vaš pas ima osjetljivu dlaku i kožu onda ga ipak isperite. Prilikom kupanja u moru psi se mogu nagutati vode te povratiti ili dobiti proljev. Ne treba paničariti jer to je normalno.

Savjetujemo da nakon povraćanja psa jedan dan držite na dijeti te mu ne dajete poslastice.