Azil Dumovec

Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba postoji od siječnja 2001. godine. Sklonište je sagrađeno adaptacijom starog ruševnog gospodarskog objekta te prilagođeno držanju i smještanju napuštenih pasa s područja Grada Zagreba. Tu se nalaze razne kategorije i pasmine pasa, a zajednička im je sudbina neželjenih kućnih ljubimaca. Svi psi koji se udomljavaju iz skloništa cijepljeni su protiv bjesnoće i ostalih zaraznih bolesti te mikročipirani, a odrasli sterilizirani tj. kastrirani. Prilikom udomljavanja potpisuje se Ugovor o udomljavanju nezbrinutih životinja između Skloništa i udomitelja.

Djelatnici Skloništa svakodnevno se brine o napuštenim psima koje neodgovorni vlasnici ostavljaju nezbrinute na ulicama grada, ali i o macama i ostalim vrstama životinja koje su lutale na javnim površinama. Bilo je tu ptica (patke, jastrebi, kosovi, sove, sokoli, pauni, labudi i sl.), divljih životinja (lisice, zmije, kune, ježevi, srne, jeleni, vjeverice, vidre), ali i egzotičnih vrsta poput iguana i različitih vrsta kornjača. U suradnji s GU za poljoprivredu i šumarstvo napravljeni su protokoli za suradnju s policijom, vatrogascima, centrom 112, Info centrom te komunalnim redarstvom, a zajedno s veterinarskom inspekcijom Grada Zagreba Sklonište zanemarenim i zlostavljanim životinjama.

Osnovna zadaća Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba je stalna i primjerena skrb o napuštenim životinjama. Težnja i misija je promicati pozitivan odnos prema životinjama, smanjiti broj napuštenih životinja i što brže i kvalitetnije ih udomiti.Trajno poboljšanje svih aspekata djelovanja usmjerenih prema dobrobiti životinja te osmišljavanje marketinških i edukativnih aktivnosti i programa koji potiču kvalitetan suživot sa životinjama su stalni orijentiri.

Djelatnici Skloništa su motivirani, stručni, ustrajni te spremni i obvezni trajno se usavršavati. Sustavno se usklađuju aktivnosti, radni procesi i djelovanje s primjenjivim zakonima i provedbenim propisima te redovito preispitujemo njihove utjecaje na okoliš i težimo ih učiniti što manje škodljivima za okoliš. Potiče se svakog radnika i sve zainteresirane strane da kreativno djeluju na poboljšanju kvalitete i odnosa prema životinjama i okolišu.

U Skloništu se posebna pažnja posvećuje programima edukacije i volontiranja.

Edukacija za najmlađe

Cilj edukacije Skloništa Dumovec je razvijanje svijesti o ulozi životinja u čovjekovu okruženju, a posebice odnosa čovjeka prema njima te odnos pas – čovjek.

Naši zadaci su:

  • Omogućiti djeci siguran, neposredan doživljaj susreta sa životinjama
  • Razvijati znanje i razumijevanje djeteta o brizi za životinje
  • Podržavati i razvijati pravilan odnos prema životinjama, imajući u vidu sigurnost – prije svega djeteta, a onda i životinja
  • Razvijati pozitivan emocionalni odnos prema životinjama
  • Učiti primjerena ponašanja prema životinjama
  • Poticati brigu za životinje
  • Razvijati znanje, razumijevanje i ponašanje djeteta o čuvanju i važnosti osobnog zdravlja u kontaktu sa životinjom

Edukacija predškolske djece se provodi se u Knjižnicama grada Zagreba ili u željenom dječjem vrtiću. Najmlađi klinci i klinceze kroz igru, video i naravno druženje sa psom Sisi uče kako se brinuti o psu, što mu sve treba u životu, što sve psi smiju i ne smiju, razliku između dobrog i lošeg za životinje i za ljude te kako pravilno prići nepoznatom psu.

Edukacija od 1. – 4. razreda se provodi se u Knjižnicama grada Zagreba ili u osnovnim školama. Uz kratki video i prezentaciju, djeca se upoznaju sa skloništem, uče razliku između udomiti i kupiti psa te uče sve o psima kao kućnim ljubimcima, kako se ponašati i brinuti prema njima, a na kraju i kako postati odgovoran i dobar vlasnik psa.

Edukacija viših razreda se provodi ili u Skloništu Dumovec ili u školama i knjižnicama. Djeca uče o skloništu – kako postati odgovoran vlasnik psa, što znači biti volonter, koje pasmine pasa postoje te sudjeluju u našim kreativnim zadacima i radionicama, sve to, naravno, uz druženje sa psom Sisi.

Volontiranje

Volonterski je rad  iznimno bitna, društveno priznata i visoko vrednovana aktivnost koja puno govori o vrijednostima koje prevladavaju, kako na razini jednog društva tako i u osobnom životu pojedinca. Ta je kategorija prepoznata i visoko cijenjena i u radu skloništa. Tako je 2009. u program uvedena i mogućnost volontiranja. Psi u skloništu uz redovnu njegu (prehrana, održavanje prostora u kojem borave i veterinarska skrb) traže i aktivnost, odnosno  redovne šetnje i boravak u prirodi, a tu je pomoć volontera od iznimne važnosti.

U Sklonište se za volonterski rad mogu prijaviti svi zainteresirani za pomoć u radu s nezbrinutim životinjama.  U opis volontiranja u skloništu, osim šetanja pasa, ulaze i aktivnosti timarenja pasa, socijalizacija štenaca, socijalizacija mačaka, pomoć na akcijama udomljavanja radom na štandu, pomoć u udomljavanju pasa i mačaka…

U volonterske aktivnosti Skloništa mogu se uključiti i punoljetne, ali i maloljetne osobe, koje mogu svoje volonterske obveze obavljati uz nadzor roditelja/staratelja.